Cookie Blog Icon RSS

Dulceata de banane

vineri, 15 aprilie 2011


Cand am vazut prima data reteta de dulceata de banane m-am gandit instant la unt de arahide. Evident logica mea trece prin stomac. Adica, mie imi place untul de arahide (pe care l-am descoperit destul de tarziu avand in vedere ca nu e tocmai ceea ce imi punea mama pe farfurie pe vremea lui Ceausescu). Asa, de unul singur, untul de arahide e cam inecacios asa ca trebuie combinat cu ceva care sa il ajute sa alunece mai usor. Si cele mai fericite combinatii pe care le-am incercat pana acum sunt o dulceata de visine pe care am produs-o vara trecuta din recolta din visinul de la tara, dar care, din pacate, n-a fost prea mare. Cealalta varianta este banana taiata felii sau pasata cu furculita. Iar de azi intra pe lisa si dulceata de banane.

Reteta ii apartine unui pastry chef grec, Stelios Parliaros si am cules-o dintr-o revista pe care prieteni grijulii au adus-o din Grecia pentru fanaticii ca mine.

Daca va plac bananele e musai sa incercati reteta asta, se face foarte repede si cu putine fructe ai atat de putin de lucru cand vine vorba de pregatirea lor pentru a deveni dulceata. Dupa cum e usor de imaginat, iese destul de dulce dar minunat de aromata.

Sa trecem la fapte, zic:
1 kg de banane (cantarite fara coaja deci luati cam 1,5 - 1,7 kg)
550 g zahar
50 ml suc de lamaie
un baston de scortisoara
3 cuisoare
o jumatate de pastaie de vanilie, despicata in doua
50 gr rom
200 ml apa

Apa, sucul de lamaie, zaharul si mirodeniile se pun la fiert intr-o oala cu fundul gros. Intre timp, bananele se curata de coaja si se taie rondele (ale mele au fost undeva in jurul a 1 cm sau mai mult). Cand fierbe siropul se adauga bananele si se lasa la fiert cam 20 de minute, pana dulceata scade si se ingroasa. Daca aveti o cratita buna nu e nevoie de amestec decat spre final. Aveti grija ca la inceput dulceata se umfla (tipic :) ) si in partea a doua bolboroseste si improasca cu dulceata fierbinte, asa ca mai bine va protejati mana cu o manusa de bucatarie, cand amestecati.

La final, dupa ce se ia de pe foc se adauga romul, se amesteca si se pune in borcane curate. Eu manac de cateva zile deja cu si fara peanut butter si va doresc acelasi lucru!


Written by Anca at 08:33

Tags :

comments powered by Disqus

Calendar comenzi


latest posts

Mai multe

latest comments

Archive