Am avut o saptamana mai incarcata (not that I'm complaining,
deoarce cu cateva exceptii a fost o incarcare placuta - adica mult
copt, racit si decorat).
Am inceput saptamana, cu un proiect simpatic - pentru premiera
filmului Thor de la Cinema city, pentru care m-am gandit ca piesa
de rezistenta sa fie ciocanul zeului, asa ca am purces la a face
primul tort(uletz) tematico-sculptat care a iesit cam asa:
Apoi, miercuri seara, am bucatarit la invitatia celor de la
Electrolux (mai multe despre asta in episodul urmator:

Si i-am pus capac saptamanii cu aceste prajiturele, sa le spunem
petits fours. Ceva ce aduce a amandina in sensul in care au blat si
crema de ciocolata dar fara scarbosenii de margarina in
crema.
Blatul - unul din cele mai versatile si mai de incredere pe care
le-am facut - il folosesc cu succes si la torturi.
200g unt
200g zahar
4 oua
150 faina
1/2 lingurita praf copt
50 g cacao
50 g ciocolata neagra, topita
Untul se bate cu mixerul si cu zaharul pana devine deschis la
culoare si isi mareste putin volumul.Se adauga ciocolata topita si
se amesteca, apoi se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine
dupa fiecare ou. Pe cat posibil, compzitia nu ar trebui sa se taie,
daca vedeti semne, adaugati putina faina. Se adauga amestecul de
faina _ cacao _ praf de copt_ putina sare (amestecati-le separat
mai intai) si se omogenizeaza cu o spatula. Se toarna intr-o tava
de 20 x 20 de cm, tapetata cu hartie de copt si se coace 25 de
minute, la 190 de grade C (sau pana trece testul scobitorii).
Intre timp facem un sirop din parti egale de zahar si apa ( 200g
si 200 ml) pe care il aromatizam dupa preferinte sau stocuri. Al
meu a fost cu jumatate de pastaie de vanilie si niste coaja de
porocala zaharisita.
Apoi trecem la ganache-ul de ciocolata din 200 g ciocolata neagra,
maruntita, peste care se toarna 200 ml smantana fierbinte si se
amesteca pana devine o crema omogena.
Cand toti participantii s-au racit, incepe stratificarea. Mai
intai taiem pe din doua blatul si il insiropam cu ajutorul unei
pensule. Apoi pe o parte intindem ganache si pe cealata dulceata de
zmeura. Apoi facem un sandvis si il lasam sa se odihneasca vreo 30
de minute la frigider, unde se cimenteaza prietenia dintre zmeura
si ciocolata.

Scoatem sandvisul din frigider si il mai mazgalim cu niste
ganache deasupra. Cat se raceste la frigider si stratul asta,
intindem niste martipan,sa ajunga cam la 5 mm grosime si il asezam
frumos deasupra stratului de ganache. Apoi ungem totul cu gem de
caise (fierbinte) si il lasam tot vreo 20 - 30 de minute la
frigider, sa se intareasca.
Se taie in patratele si se aseaza pe un gratar, pentru
glazurare.
Ca si glazura m-am jucat cu niste fondant homemade - dar cum a
fost prima data in care m-am indeletnicit cu asta, o sa revin cu
detalii cand voi fi multumita de rezultate. Si m-am mai jucat un un
ganache de ciocolata alba (200 g ciocolata alba si 100 ml de frisca
fierbinte), turnat cat e inca foarte cald (la intervale chiar l-am
mai incalzit cateva secunde in cuptorul cu microunde) ca sa ramana
intr-o stare "turnabila".
Decoratiuni din restul de ganache de cioco neagra si niste
cristale rosii de zahar.
Pretty, simple & delicious.