Acum o saptamana am cedat si am recunoscut si eu ca s-a facut
toamna. Intorcandu-ne de la munte, speram sa mai gasesc oameni care
sa vanda mure, pe marginea drumului, numai ca toata lumea vindea
pere, prune si mere asa ca, vazand cum sta treaba, am tras si noi
langa o poarta, am luat o plasa de pere si ne-am vazut de
drum.
Apoi, o saptamana intreaga de cate ori dadeam ochii cu ele le
intrebam "ce ma fac cu voi?".
Tarta cu pere si frangipane? Minunata dar parca as baga si
niste ciocolata la mijloc... Si parca as vrea ceva pentru cafeaua
de dimineata... In cadrul acestor dezbateri am ajuns la prajitura
de fata. Eu ma declar multumita de rezultat - martipanul vine cu
aroma de migdale, perele fac prajitura mai putin uscata, iar pentru
ciocolata nu cred ca trebuie sa dau explicatii.
Perele (e nevoie de doua) se pregatesc exact ca pentru
tarta cu frangipane (daca sunteti precauti ca mine si puneti 3
nu o sa regretati, pentru ca iese un compot super aromat si
delicios, mancat rece-rece din frigider).
Am lasat perele sa se raceasca si intre timp am pregatit restul
prajiturii, pentru care am folosit reteta de
Martzicake
pe care am mai schimbat-o pe ici pe colo. De data asta am pus
asa:
100 g martipan
100 g zahar
110 g unt moale
2 oua
50 g ciocolata neagra, topita
70 g faina
10 g cacao
1/2 lingurita praf de copt
putina sare
3-4 boabe de cardamom
Cuptorul se incalzeste la 180 de grade.
Mai intai am amestecat, cu mixerul, martipanul,
untul si zaharul pana am obtinut un amestec cat mai omogen (vreo
2-3 minute), apoi am adaugat ciocolata topita, am amestecat din nou
si am pus si ouale. Pentru ca perele, merele, gutuile fac casa buna
cu mirodeniile, pe langa aromele cu care vin perele dupa
tratamentul in sirop, am mai zdrobit 3-4 boabe de cardamom intr-un
mojar si le-am adaugat la amestec.
Intr-un alt bol am amestecat faina, pudra de cacao, praful de
copt si sarea. Apoi le-am pus peste restul ingredientelor si am
amestecat totul cu o spatula.
Se toarna aluatul intr-o forma de chec tapetata cu hartie de
copt si deasupra se aranjeaza perele, taiate felii.
Am tinut prajitura 50 de minute la cuptor (testati cu
scobitoarea - trebuie sa iasa curata) si dimineata ne-am bucurat de
toate aromele ei minunate, la cafea.