Cookie Blog Icon RSS

Tortul si urarile

sâmbătă, 31 decembrie 2011

 


Pai cum era sa se termine 2011 si sa nu va las cu ceva delicios, un proiect cu care sa incepeti 2012, poate, si sa va urez toate cele bune si multe clipe dulci in 2012? Pentru aceasta ocazie speciala, m-am dat jos de pe canapeaua pe care am locuit de la Craciun incoace (si ce bine a fost! :D) si am facut un tort numai bun sa va dea energie pentru o noapte intreaga de petrecere. Reteta e adaptata din Ready for Dessert al lui David Lebovitz si e un tort aromat cu banane si glazura generoasa de ciocolata. Pentru decoratiuni am apelat tot la David si minunatele lui trufe de ciocolata si am rascolit casa dupa margele si drajeuri sclipicioase :).

Pentru blat, incepeti prin a incinge cuptorul la 175 de grade C. Cat se incalzeste cuptorul, masurati 125 g samburi de nuca si prajiti-i putin, fie la microunde fie in cuptor.

Apoi bateti cu mixerul 230 de grame de unt moale cu 300 de grame de zahar pana devine pufos, adaugati doua linguri de cafea tare si o lingurita de esenta de vanilie. Separat, amestecati 350 g faina, o lingurita de scortisoara, o lingurita jumatate de praf de copt, trei sferturi de lingurita de bicarbonat de sodiu si un varf de cutit de sare.

Mai aveti nevoie de 3 banane coapte bine, pe care le  pasati cu un robot sau un mixer vertical si la care adaugati 90 ml de lapte batut sau sana.

Cand aveti toate cele 3 amestecuri gata, adaugati in untul cu zahar 2 oua, mai bateti cu mixerul, adaugati jumatate din amestecul de faina si omogenizati, turnati piureul de banane si iaurtul si apoi restul de faina si amestecati pana se omogenizeaza. La final se pun nucile prajite si maruntite foarte putin.

Am pus totul in tava cu fund detasabil de 21 de cm diametru (data cu unt si faina), pentru ca am vrut sa iasa un tort mai inalt si am copt blatul pana nu s-a mai legat nimic de batul pe care l-am infipt in mijloc, cam 65 de minute.


La crema nu m-am complicat prea tare, am facut un ganache de ciocolata din 500 de grame de ciocolata neagra si 500 ml de smantana dulce. Procedeul la ganache e mereu la fel, se incalzeste smantana pana aproape fierbe si se arunca peste ciocolata maruntinta. Se lasa un minut si apoi de amesteca cu un tel sau o spatula, incercand sa nu incorporati prea mult aer. Eu am mai adaugat, in etapa asta, 2 linguri de unt moale si 3 linguri de Bailey's, ca sa fie mai de sarbatoare. Am lasat ganache-ul sa se raceasca si sa se intareasca (se poate face la temperatura camerei, sau mai repede, la frigider - doar sa-l paziti sa nu se intareasca prea tare, pentru ca apoi trebuie incalzit putin sa devina tartinabil)


Cat s-a racit crema, am modelat trufele, pentru care facusem compozitia cu o seara inainte. Trufele se fac dintr-un ganache mai zdravan (adica are mai multa ciocolata) si se boteaza cu diverse licori. Eu am mers tot pe Bailey's ca sa stau in tema glazurii. Cu o seara inainte, am maruntit 110 g ciocolata neagra (daca aveti prin casa vreo ciocolata foarte buna, pe care o pastrati pentru ceva deosebit, acum e momentul sa o scoateti), am turnat peste 60 de ml de smantana fierbinte. Se procedeaza exact ca pentru ganache, numai ca amestecatul se face cu un mixer vertical si se mai adauga o lingura de unt moale si 20 ml de Bailey's.

Apoi se lasa sa se odihneasca la racoare cel putin trei ore.  Cand s-a intarit se portioneaza cu o lingurita in jur de 15 trufe pe care le modelati intre palme, sa arate ca niste bile. Se mai lasa aprox o jumatate de ora la rece si se dau prin cacao. Eu, inainte sa le modelez, am adaugat un elemnt surpriza, niste bombonele efervescente, care iti dau senzatia ca ai un mic foc de artificii in gura in timp ce mananci trufele. Le-am cules din Londra si asteptau cuminti o zi de sarbatoare :).


Acestea fiind facute, nu mi-a mai ramas decat sa asamblez totul. Blatul l-am taiat in 3 si l-am umplut cu doua treimi din crema. Tortul e destul de moale de la banana dar daca sunteti fan blaturi insiropate, ar merge si un sirop aromatizat cu pastaie de vanilie. Ultima portie de crema am pastrat-o sa il imbrac pe toate partile si sa il aranjez in stil Hummingbird Bakery. Apoi am asezat trufele, niste sclipici si am asteptat cu nerabdare oaspetii ca sa fac poza cu sectiunea :D.


Iar daca va raman trufe, vor fi un acompaniament minunat la sampanie, care va doresc sa curga valuri si sa va aduca un potop de bucurii si impliniri in 2012!



Written by Anca at 14:45

Tags :

comments powered by Disqus

Calendar comenzi


latest posts

Mai multe

latest comments

Archive