
Tin minte si acum ora de engleza din liceu in care doamna
profesoara Simona Costea (the best teacher in the world, careia ii
datorez toate cunostintele de limba engleza pe care le posed) ne-a
explicat cum englezii beau ceai cu lapte. A obtinut strambaturi si
bleah-uri generalizate de la toata clasa si degeaba a incercat sa
ne explice ea cum e cu ceaiul adevarat ca noi ne si inchipuiam o
infuzie de menta cu musetel asezonata cu lapte. Bleah,
intr-adevar.
Mi-a luat ceva ani si mai multe iesiri in lume sa inteleg despre
ce vorbea doamna profesoara iar intr-o zi magica am descoperit ceva
chiar mai bun ca un ceai negru cu lapte - masala chai latte - un
ceai condimentat care promite sa incalzeasca si cea mai inghetata
dimineata de iarna.
Multa vreme mi-am cumparat Chai latte-ul de la cafenele (l-am
descoperit la Gregory's si apoi la Starbucks) si credeam ca e ceva
stiinta ascunsa in a face bautura asta minunata. Asta pana m-am
gandit ca n-as vrea sa ies din pijamale ca sa o savurez si un
google search mai tarziu aveam toata stiinta necesara. Evident
exista nenumarate retete eu am conceput una dupa gustul meu, adica
doar cu lapte, dar puteti merge si pe varianta jumatate lapte,
jumatate apa.

Masura ar trebui sa fie cana/paharul in care o sa-l beti. Am
turnat laptele intr-un ibric si l-am pus la fiert (daca mergeti pe
jumatate apa, jumatate lapte, puneti apa la fiert cu mirodeniile si
incalziti laptele separat, in alt ibric sau la microunde). Intr-un
filtru de ceai din hartie am pus o jumatate de lingurita dintr-un
amestec cumparat de la Land of Tea din Afi la care ii spune Organic
Yogi Tea. Am rugat-o pe vanzatoare sa imi arate ceaiurile cu
scortisoara si dupa ce m-a trecut prin toate amestecurile cu nume
ca strudel, vin fiert si alte povesti de craciun a ajuns si la
borcanul cu amestecul asta despre care nu ii era prea clar ce e cu
el. Insa, instruita de google cum eram, mi-am dat seama ca era
exact ce cautam pentru chai latte-ul meu, un amestec divin de
parfumat din bucati de scortisoara, ghimbir, cardamom, cuisoare,
piper. Evident puteti sa va faceti propriul mix din ce mirodenii va
plac si aveti la indemana. Am fiert laptele tinand plicul cu
amestecul de mirodenii in el si apoi l-am turnat intr-o cana in
care am pus un plic de ceai negru pe care l-am lasat cateva minute
la infuzat. Daca aveti un espresor care face spuma de lapte, va
puteti rasfata si cu un finish mai deosebit, dar e la fel de bun cu
sau fara spume si cu un (doua, trei, fara numar) fursec(uri)
alaturi :).