Cand am vazut poza asta mi-a venit sa botez rulada cu un nume
siropos ca "vis de iarna" dar apoi mi-am amintit ca iarna asta
pentru foarte multa lume s-a transformat intr-un cosmar si zau daca
vreau sa asociez bunatate de prajitura cu asa senzatii neplacute.
Fara exceptie, toate lucrurile pe care le-am pus pana acum pe blog
au primit laude de la degustatori. Dar unul dintre diferentiatori,
daca ar fi sa fac vreodata un clasament, ar trebui sa fie daca la
impactul cu papilele gustative ale pofticiosilor produc instant
mormaieli de placere. Ei, rulada asta ar trece testul cu brio. E
asa o treaba pufoasa si cremoasa si putin fructata si cu ceva iz de
rontaiala de la migdale incat zic sa va uitati direct daca aveti ce
va trebuie prin dulapuri si sa purcedeti pentru fericirea imediata
a celor din jur.

Pentru rulada aveti nevoie de urmatoarele (adaptata din cartulia
semnata de Jennie Shapter, pe care am primit-o cu Mr. Ken, adica
mixerul meu magic de la Kenwood):
120 g migdale decojite, macinate fin
150 g zahar
5 oua
2 linguri de faina
1/2 lingurita esenta de migdale
Iar pentru umplutura (adaptata dupa ce aveam prin camara) aveti
nevoie de:
250 g mascarpone
150 ml smantana pentru frisca
50 g zahar pudra
patru jumatati de piersica din compot (de preferat cele
decojite)
ciocolata alba pentru ornat
Pentru rulada, incingeti cuptorul la 170 de grade C si tapetati o
tava cu hartie de copt (tava standard de la cuptorul din
dotare).
Separati ouale si puneti-le in doua boluri separate (destul de
incapatoare). Galbenusurile le amestecati cu zaharul si le bateti
cu mixerul pana se deschid la culoare si se ingroasa. Apoi adaugati
esenta de migdale, migdalele macinate si faina si amestecati cu o
spatula. Cu alt mixer sau cu batatoarele spalate bine ca sa se
piarda de tot urma galbenusurilor, bateti albusurile spuma. Apoi
puneti jumatate din albusuri peste amestecul de galbenusuri,
amestecati usor, puneti restul de albus si amestecati pana se
omogenizeaza, dar fara sa pierdeti prea mult timp si fara sa
scoateti tot aerul din albusuri. Puneti aluatul in tava, il
nivelati cu o spatula si il dati la cuptor 15 - 18 minute.
Cand e copt il scoateti din tava (aluneca usor, cu tot cu hartie)
si il lasati pe un blat sau gratar sa se raceasca, acoperit cu o
alta bucata de hartie de copt si un prosop putin umezit.

Cand e rece blatul, rulati-l o data fara crema si desprindeti
foaia de copt de la baza (aici s-ar putea sa va dea putin de furca,
dar nu e un capat de tara, dupa ce e asamblata nu se vad
imperfectiunile). Pentru crema, bateti frisca impreuna cu zaharul
pudra pana se umfla si batatoarele lasa urme dar e inca moale si
lucioasa (adica evitati cu orice pret sa se taie). Adaugati
mascarponele si mai bateti pana are consistenta unei smantani
foarte groase. Pastrati 3-4 linguri de crema pentru glazurat iar
restul intindeti-l peste blat.
Taiati piersicile felii si distribuiti-le peste crema iar apoi
rulati blatul avand grija ca rulada sa fie cat mai adunata.
Intindeti crema pusa deoparte peste rulada si acoperiti totul cu
ciocolata alba, rasa, din belsug.
Sunt sigura ca merge excelent si cu fructe proaspete, mai ales din
categoria capsuni, zmeura, caise deci de retinut pentru la vara.
Altfel, inveseleste de minune orice cafea, indiferent de
anotimp.