Cookie Blog Icon RSS

Inghetata cu mascarpone si visine

luni, 18 iunie 2012

 

Se pare ca am o regula, in week-endul in care se face Street Delivery in Bucuresti eu precis sunt plecata, desi dupa fiecare editie imi spun ca la anu' sigur merg. Doar ca a ramas si de data asta pentru 2013 deoarece joi noaptea am plecat val vartej la tara.


Aveam nevoie de week-endul asta de relax ca de aer pentru ca in ultima luna am fost tare ocupata (ca sa vedeti cu ce dati o fuga pe pagina de facebook a borcanului, unde mi-e mai lesne sa incarc poze. Totusi, o sa fac un "platouas" de fotografii si pentru aici, pentru cei care nu s-au imprietenit cu FB-ul). Si iar am avut noroc de o vreme fabuloasa, ceva mai racoroasa ca in mai cand a dat valul ala de caldura, am mai prins ultimele capsuni in gradina iar visinul ma astepta incarcat de fructe coapte care promiteau placinti, dulceturi si alte bunataturi.

Ca sa nu ma invidiati prea tare am prins si o invazie zdravana de tantari de a trebuit sa ne dam cu Autan si peste haine iar la masa din gradina am stat si ziua in amiaza mare inconjurati de spirale fumegande de parca desfasuram ceva ritualuri. In mod obsinuit oricum sunt tantari, pentru ca Dunarea e la o aruncatura de bat de casa, dar de data asta  a fost ceva foarte asemanator cu faza asta din Lilo & Stitch:


Dar chiar si asa a fost tare bine. Iar pentru ca am stat trei zile, intr-una am dat o fuga la Gura Portitei si am facut prima baie in mare pe anul asta. Daca ajungeti prin zona, merita sa mergeti pana la Gura Portitei, un complex turistic de casute si vile alb-albastru cu acoperis din stuf, construit pe o limba de pamant care separa marea de lacul Razim.


 La Portita ajungeti luand o barca din satul Jurilovca, sunt niste lipoveni care asta fac si transportul costa cam 30 de lei/ persoana, insa e posibil sa asteptati destul de mult pana se strange de o barca, daca nu sunteti deja un grup de 5-6 persoane. Noi ne-am intors seara la tantarii nostri de Dunare dar sunt si locuri de cazare in casute sau in vile daca planuiti o sedere peste noapte. 

 

Si acum ajung si eu in sfarsit la subiectul postarii: o inghetata cu mascarpone si visine care astepta sa ne racoresca dupa o zi de stat cu burta la soare.


Vineri dimineata, dupa ritualul obisnuit de cafea in gradina eu m-am dus ata la visin si nu am coborat din el pana nu am umplut prima galeata. Apoi m-am pus pe scos samburi si locuitorii clandestini, ca fiecare visina venea cu viermele din dotare - mai bio de atat nu gaseam. Dar nu m-am lasat intimidata si am aplicat reteta mamei de scos clandestinii din cirese si am lasat visinele vreo ora in apa rece.

Intre timp m-am apucat de inghetata. Am amestecat 400 de ml de lapte cu 400 ml de smantana dulce pentru frisca si le-am pus pe foc. Intr-un alt castron am amestecat 10 galbenusuri cu 115 g de zahar si cand amestecul de lapte si smantana era aproape de fierbere l-am turnat in fir subtire si amestecand in continuu peste galbenusuri. Am mutat totul inapoi in cratita si l-am pus pe foc. Pasul asta multa lume prefera sa il faca pe baie de abur, pentru ca ouale daca trec de 87 de grade incep sa se coaguleze si crema rezultata nu mai e fina ci arata taiata. Insa daca aveti deja destula siguranta si stiti exact cand trebuie sa va opriti, se poate face si direct pe flacara redusa. Crema rezultata (creme anglaise) este subtire, cam ca o smantana, nu va avea niciodata consistenta cremei de patiserie pentru ca nu are faina sau amidon. Se pune la racit, eu ca sa grabesc pasul asta am pus castronul intr-un alt bol cu apa si gheata si am mai amestecat din cand in cand. Dupa ce s-a racit am scos o cutie de 250 g de mascarpopne din frigider am omogenizat putin branza cu mixerul si apoi am adaugat crema racita. Am turnat totul intr-o tava de inox si am pus-o la congelator de unde timp de 2-3 ore am tot scos-o la 20 - 30 de minute si am amestecat cu mixerul in ea ca sa sparg cristalele de gheata. In lipsa unui apart de facut inghetata, asa (_ cu ajutor de la grasimile din compozitie) se poate obtine o inghetata destul de fina.

 

Dupa ce am pus inghetata la congelator am pregatit un fel de dulceata de visine din 400 g de visine fara samburi si 200 g zahar pe care le-am pus pe foc si le-am clocotit pana amestecul inspumat a devenit un sirop gros. Am pus si visinele la racit de data asta in camara ca aveam tot timpul din lume pana la momentul magic in care trebuia sa le adaug la inghetata.


Cand a venit si momentul asta magic am mai dat cu mixerul ultima data prin inghetata, am adaugat visinele si am marmorat putin dupa care am turnat totul intr-o tava de cozonac, tapetata cu folie alimentara. Am lasat inghetata peste noapte la congelator si apoi cand ne-am intors de la mare am lasat-o cateva minute (vreo 8 - 10) afara din congelator ca sa se inmoaie putin si sa o pot taia felii. Si pret de doua minute cat am savurat-o toti tantarii, bazaielile si fumigenele au disparut.


Written by Anca at 08:19

comments powered by Disqus

Calendar comenzi


latest posts

Mai multe

latest comments

Archive