Crumble e o prajitura care sta de multa vreme in lista mea de
incercat, am numarat nu mai putin de 8 retete de crumble carora
le-am pus semn dar cumva am gasit mereu altceva de facut. Ei bine
pana aici, pentru ca declar pe propria raspundere ca asta ar putea
fi desertul meu favorit toamna asta.
Marea descoperire am facut-o la
petrecerea BBC Good Food, unde m-am dus cu
frica in san si m-am intors ca de la cei mai buni prieteni. Ca sa
va spun sincer asta cu networkingul si imprietenitul cu lumea la
intalniri de socializare era probabil lucrul pe care il evitam cat
puteam la munca, ceva destul de greu de facut cand lucrezi in
comunicare. Iar cel mai grozav era cand trebuia sa merg la
sindrofii singura. Lucru care se intampla mai des decat imi doream
si care rezulta intr-un sir lung de sms-uri catre prietena mea,
Adina, pe care sper ca nu le-a pastrat pentru posteritate ca nu
erau gandurile mele cele mai bune :).
In acest context general primesc eu invitatia la Good Food BBQ
Party pe care o accept cu gratie desi se contura posibilitatea sa
merg singura. Ce m-a facut sa nu ezit de data asta a fost ca in
ultimul an am cunoscut oameni care mai de care mai faini din sfera
foodie blogs,
cu cateva zile inainte le cunoscusem si pe
fetele de la Good Food care nu numai ca nu mananca bloggeri dar
sunt simpatice foc. Ca sa nu mai spun de meniul cu burgeri, mici,
carnaciori din curcan (courtesy of Penes), toate sortimentele
pamantului de ketchup Heinz (de care m-am putut bucura in tihna
fara se se mire Paul de cantitatea de ketchup pe care pot sa o pun
peste mancare), porumb copt si deserturi fel de fel, pregatite
toate de echipa Good Food.
Si chiar a fost cu happy end, mancare a fost minunata (dovada
obsesia pe care am dezvoltat-o pentru crumble-ul cu prune la care
ajungem in curand), foarte multe fete cunoscute si prietenoase si
o locatie pentru
care merita sa va aventurati prin zona Otopeni daca planuiti un
eveniment cu ceva zeci de invitati (aviz amatorilor de nunti cu
ceremonia in aer liber si loc de facut poze frumoase in iarba sau
sub un nuc batran).
Dar ia mai bine sa nu mai bat eu apa in piua si sa va arat cum a
fost:
 |
Foto credits:
BBC Good Food |
 |
Foto credits:
BBC Good Food |
 |
Foto credits:
BBC Good Food |
 |
Foto credits:
BBC Good Food |
 |
Foto credits:
BBC Good Food |
 |
Foto credits:
BBC Good Food |
Si acum sa va zic cum sta treaba cu crumble-ul. Nu e o prajitura
eleganta ba chiar parca se indaratniceste sa ascunda faptul ca e
atat de buna sub o crusta maronie care nu pare sa promita prea
multe. Dar crusta e un fel de biscuit dulce, crocant si aromat care
completeaza perfect fructele acrisoare si coapte incet.
Am adaptat reteta pe care am primit-o de la Good Food post party,
partial pentru a converti canile in grame si partial pentru ca nu
am citit-o bine si am cumparat mai putine prune decat
trebuia.
2 kg de prune (spalate si fara samburi) se pun la zemuit o ora
impreuna cu 100 de grame de zahar brun.
Pentru partea crocanta se amesteca 200 g unt la temperatura
camerei cu 125 g faina, o lingurita de scortioara macinata, putina
sare si 150 de grame de zahar brun pana devine un amestec omogen.
Apoi se adauga 2 oua, mixand astfel incat aluatul sa fie omogen. Pe
final se adauga 50 g fulgi de migdale si 50 g alune de padure
prajite si maruntite (evident puteti opta doar pentru alune sau
doar pentru migdale, care nu e musai sa fie fulgi).

Incingeti cuptorul la 200 de garde C si scoateti o forma
termorezistenta (sau doua) in care mai intai turnati prunele cu
sucul pe care l-au lasat si peste care intindeti aluatul. Tava nu
trebuie umpluta cu varf, pentru ca la copt sucul lasat de fructe
incepe sa bolboroseasca si poate sa dea pe dinafara si sa va
treziti cu vecini alertati de fumul gros care iese din cuptor. De
asta, mai bine impartiti compozitia in doua recipiente daca nu
aveti unul destul de mare (eu am folosit o forma dreptunghiulara 21
x 27 cm si adanca de 4 cm si una rotunda cu diametrul de 12 cm dar
care s-au dovedit putin neincapatoare, asa ca sfatul meu ar fi sa
optati pentru ceva mai mare). Crumble-ul trebuie sa stea 50 de
minute la cuptor sau pana crusta de deasupra e coapta peste tot, o
sa vedeti ca in mijloc se coace putin mai greu, mai ales daca tava
e mare si atunci poate trebuie sa prelungiti timpul de coacere cu 5
- 10 minute.

Crumble-ul e excelent caldut si ar fi fost nemaipomenit cu o
lingura de inghetata simpla, de vanilie, alaturi dar al meu nu a
apucat inca sa se intalneasca cu inghetata pentru ca dispare in mod
miraculos din tava.