Cookie Blog Icon RSS

Tarta cu ciocolata neagra si inghetata cu ciocolata alba

miercuri, 10 octombrie 2012


Am avut niste surprize neplacute in ultima vreme (deh, oamenii nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi, nu? ) asa ca am zis sa ma dreg cu ceva ciocolata. Si ca sa nu suparam nici zeii ciocolatei albe nici pe cei ai ciocolatei negre le-am adus tribute amandurora.

Asa ca am facut "cea mai buna tarta cu cicocolata pe care am mancat-o vreodata" cum a fost botezata de niste musafiri pe care i-am ospetit acum mai multi ani. Tarta asta e ruda cu una din "The Great Book of Chocolate" a lui David Lebovitz la care i-am mai adus eu niste modificari. Daca nu aveti forme individuale de tarta nu-i bai se poate face o singura tarta mare. Tarta am acompaniat-o cu "cea mai buna inghetata" cum a fost botezata de sotul meu, Paul (pe care nu stiu daca sa il credeti, el zice asta despre toate deserturile mele <3 ).

Tarta cu ciocolata


De mai multa vreme vreau sa incerc o crusta de tarta pe care sa nu fie nevoie sa o coc, mai de cheesecake asa, si cum acum n-aveam atat de mult timp la dispozitie mi-am zis ca a sosit momentul.
Asa ca am luat 170 g biscuiti graham din cei folositi la cheesecake, 80 g alune de padure si am maruntit totul intr-un robot de bucatarie apoi le-am amestecat cu 80 g de unt topit si am umplut 6 forme individuale de tarta (cu diametrul de 10 cm).


Pentru umplutura de tarta am pus intr-o oala pe foc foarte redus 140 ml smantana pentru frisca impreuna cu 250 g ciocolata neagra pana s-a topit ciocolata si umplutura a devenit omogena. Nu lasati ciocolata singura pe foc, stati langa ea pana se termina procesul pentru ca se arde foarte repede daca trece de o anumita temperatura. Lasati ciocolata sa revina la temperatura camerei si adaugati, pe rand, 2 oua intregi. Omogenizati si umpleti tarta/tartele care se dau la cuptorul incins la 175 de grade C pentru 25 de minute. E din nou ca si la cheesecake, mijlocul trebuie sa para inca moale cand le scoateti din cuptor. Le lasati sa se raceasca si ati terminat cu tartele.

Inghetata cu ciocolata alba


Vara asta mi-am luat un atasament pentru mixer care face inghetata. Nu e mare lucru, e format din 4 componente plasticoase dintre care esential este bolul care trebuie tinut la congelator 24 de ore inainte de a face inghetata. Nu e cel mai performant mod de a face inghetata acasa (exista masinarii care fac toata treaba fara sa tii ceva la congelator in prealabil) dar merge. Iar daca esti mare fan inghetata asa cum sunt eu va deveni o ustensila indispensabila. Nu vreau sa fac din articolul asta o oda inghetatei de casa dar, va zic, stii ce pui in ea, faci inghetata din ce vrei tu, aromele sunt naturale si faci combinatii pe care nu le veti gasi niciodata in magazine. Asta nu inseamna ca daca sunt in centrul vechi nu dau pe la "La Delicii" pentru cel putin un scoop de ingetata cu cookies sau noua mea pasiune cu scortisoara, inseamna doar ca pot sa imi fac de cap si acasa aproape oricand (din 24 in 24 de ore :D).

Pentru inghetata am pus 270 g ciocolata alba si 250 g smantana pentru frisca la incalzit (ca si la tarta, pe foc mic, mic si pazita) pana s-a topit ciocolata. Intr-o alta cratita puneti 400 ml de lapte la incalzit si intr-un alt bol frecati 5 galbenusuri cu 50 g de zahar si turnati laptele incalzit peste ele amestecand bine. Turnati amestecul de galbenusuri inapoi in castronul in care ati incalzit laptele, reduceti focul la minim si amestecand in continuu asteptati sa se ingroase putin amestecul. Ingrosarea asta nu e ceva foarte vizibil, nu e ca si la crema de patiserie, veti observa ca amestecul isi schimba usor consistenta care devinde putin mai apropiata de cea a smantanii pentru frisca (cea uht care e subtire). Oricum amestecul nu trebuie sa fiarba sub nicio forma si mai bine folositi un bain marie daca nu sunteti siguri ca veti reusi tinand cratita direct pe flacara/plita. Dupa ce luati amestecul de pe foc, turnati-l printr-o strecuratoare peste ciocolata alba si raciti amestecul bine (la frigider). Apoi fie il turnati in masinaria de inghetata fie il puneti la congelator si urmati procedeul descris aici.


Atat tarta cat si inghetata sunt bune luate separat dar impreuna fac un desert magic. Tarta este destul de intensa si are nevoie de ceva mai light sa o completeze si sa ii scoata in evidenta textura extraordinar de cremoasa a umpluturii.

Written by Anca at 09:36

comments powered by Disqus

Calendar comenzi


latest posts

Mai multe

latest comments

Archive