Cookie Blog Icon RSS

Voi ce faceti de Sarbatori?

marți, 27 noiembrie 2012


Deja mi-a trecut pe la urechi de cateva ori intrebarea asta ceea ce m-a convins ca ne apropiem inevitabil de luna decembrie, de Craciun, de sfarsitul anului (am auzit ca al lumii s-ar fi amanat dupa noile calcule).

Anul asta eu si Paul suntem in situatia aceea incerta in care ridicam inca din umeri si zicem ca nu stim. In ultima jumatate de an am trecut amandoi prin ceva schimbari ceea ce face ca viitorul sa fie mai imprevizibil ca de obicei. Unele schimbari le-ati mai intrezarit prin ceva postari dar urmeaza sa va povestesc mai in detaliu cand va fi vremea.

Momentan ma preocupa ceva ce are legatura cu Craciunul si poate fi planificat fara sa stii si ce faci de sarbatori: cadourile. Mie una imi face egala placere sa ofer si sa primesc cadouri. E ceva asa magic in aer cand cineva drag primeste un cadou pe care l-ai ales, impachetat si oferit cu gandul la luminitele alea din ochii respectivei persoane cand va rupe ambalajul. Iar sentimentul e cu atat mai puternic cand oferi un lucru iesit din mainile proprii.

Eu am facut treaba asta si, va spun, daca aveti putin timp si dispozitia necesara, merita din plin. Asa ca m-am gandit sa va propun o mini-serie de dulciuri pe care le puteti pune intr-o cutie frumoasa cu care sa ii bucurati pe cei dragi de sarbatori.


Ideea cu seria asta de postari mi-a venit cu un curier. Acum ceva saptamni (sa tot fie 3...) primesc de la Heidi via Deci se poate PR un pachetel cu vreo 3 feluri de ciocolata si tot felul de ingredinete aranjate frumos intr-o cutie rosie. Cred ca cei de la Heidi sunt cam singurul producator local de ciocolata care se straduieste sa vina mereu  cu lucruri noi si inedite pentru iubitorii de ciocolata de la noi - cum este Chocoworld, concept store-ul lor unde iti poti crea propria ciocolata si cum sunt combinatiile cateodata de-a dreptul curajoase pe care le lanseaza cam in fiecare sezon. Ei, sezonul asta, cei de la Heidi, in colaborare cu Swissair vin cu un concurs de pe urma caruia 4 cioco addicts norocosi vor vizita locuri precum New York, Florenta, Zurich si Muscat (peninsula Araba). Eu n-am cunoscut pana acum gurmanzi carora sa nu le placa si calatoriile asa ca intindeti mana dupa ambalajele acelea de ciocolata Heidi de pe birou (al vostru sau al colegului) si intrati pe www.heidicampaign.com ca sa vedeti cum puteti pleca prin locurile acelea minunate. Vestea buna e ca promotia e valabila pana pe 31 decembrie asa ca nu aveti motive sa o ratati, avand in vedere ca o ciocolata-doua tot o sa cumparati ca sa puneti in ghete de Mos Nicolae sau de Craciun.

Un alt motiv pentru care poate vreti sa cumparti o ciocolata Heidi neagra, este ca sa faceti prima dintre ideile mele pentru cadouri handmade, careia sa ii zicem bomboane din martipan invelite in ciocolata.


Din pachetelul pe care l-am primit eu de la Heidi am ales cea mai inchisa ciocolata, n-as putea spune cu precizie ce proportie de cacao avea pentru ca nu erau etichetate dar eu as recomanda Heidi Dark Intense 75% cacao. Initial planul meu era sa temperez ciocolata (ceea ce ar fi insemnat sa transform reteta intr-un foileton mai mare decat e) dar din mai multe motive (esential fiind acela ca termometrul meu electronic nu era acasa) am sarit peste faza asta. Temperarea ciocolatei e un pas foarte important cand faci orice fel de bomboane, tablete, orice invelit in ciocolata. Nu ma intind acum la explicatii (poate apuc sa va arat odata cum se face) dar ideea de baza e ca atunci cand topiti ciocolata odata racita ea nu mai arata la fel - va avea dungulite sau puncte albe, se va topi mult mai repede cand puneti mana pe ea, va fi mata si nu lucioasa, etc. Probabil vi s-a intamplat de multe ori sa cumparati o ciocolata care in loc de aspectul lucios pe care va asteptati sa il aiba sa fie mata si acoperita cu un fel de film albicios iar in cutie sa gasiti si o explicatie de la producator cum ca ciocolata nu e stricata dar pe care sa nu o credeti decat pe jumatate. Intr-adevar ciocolata respectiva nu era stricata (asta daca termenul de expirare nu era depasit) ci trecuse prin variatii de temperatura destul de mari astfel incat sa iasa din starea temperata in cea ne-temperata moment in care untul de cacao si zaharul din ea incep sa iasa la suprafata si formeaza invelisul acela albicios.

Spre surpriza mea, bucatica mea de ciocolata Heidi s-a comportat foarte bine si fara temperare dar oricum aveam sa folosesc ingredientele din cutie ca sa acopar faptul ca am luat o scurtatura si n-am temperat ciocolata.

Ajungem iar la problema spinoasa "de unde iau martipan" pe care am mai dezbatut-o si la care sper ca s-a gasit solutie intre timp - eu una am vazut cu ochii mei la Metro martipan Dr. Oetker, in ambalaje de 200 de grame. Eu m-am folosit de ultimul "salam" de martipan pe care il mai aveam din Danemarca. Am luat un botz de martipan, l-am intins pe un taietor de plastic (de care am constatat ca nu se lipeste). Foaia mea avea o jumatate de cm grosime dar puteti sa o faceti si mai groasa. Apoi cu ce cuttere aveti la indemana - eu am mers pe litere si stelute) taiati niste forme. Cutterele le-am dat inainte de fiecare decupare prin zahar pudra ca sa nu se lipeasca (prea tare) de martipan.


Apoi am topit ciocolata taiata marunt in prealabil. La partea asta aveti mare grija - nu o puneti direct pe flacara ci pe baie de aburi sau daca optati pentru microunde verificati si amestecati la intervale de 10 - 15 secunde. De asemenea, aveti grija sa nu lasati nicio picatura de apa sa ajunga in ciocolata pentru ca se taie si nu o mai puteti folosi decat la copt.


Am tavalit formele mele din martipan in ciocolata, cu ajutorul a doua furculite, le-am pus tot pe un tocator din plastic - inainte sa le asezati scuturati-le putin deasupra bolului ca sa mai picure din ciocolata in exces - si am presarat deasupra 3 din ingredientele din cutia magica - coaja de portocale deshidratata, fistic maruntit si ceea ce cred eu ca sunt niste merisoare deshidratate (chestiile roz). Dar evident puteti opta pentru orice altceva - de la nuci, alune, migdale la nuca de cocos (colorata sau nu), drajeuri colorate, etc.


Cand m-am plictisit de taiat forme am facut bilute din martipan in centrul carora am infit cate o aluna de padure si le-a tratat la fel ca pe litere si stelute.


Pana ne mai auzim pe aceeasi tema, daca v-am starnit interesul, merita sa aruncati un ochi si pe urmatoarele retete mai vechi de pe blog, care pot fi adaugate la cutia de goodies:

- caramele 

- trufe de ciocolata (reteta de trufe este la finalul postarii respective)
- jeleuri de portocala

- macarons

- chocolate chip cookies

Written by Anca at 13:30

comments powered by Disqus

Calendar comenzi


latest posts

Mai multe

latest comments

Archive