Saptamana trecuta Marius Tudosiei, de la
Bacania
Veche si de la
Sanatatea in Bucate si de pe unde il mai stiti
voi, m-a invitat sa gatesc alaturi de el in emisiune. De cum mi-a
propus i-am pus in vedere ca eu nu fac decat dulciuri, cu speranta
ca o sa spuna ca din pacate nu ma potrivesc cu formatul emisiunii
si atunci scapam si eu de marele stres al aparitiei la TV. Dar nu,
Marius nici n-a clipit (adica asa imi inchipui, ca vorbeam la
telefon) ba s-a aratat de-a dreptul incantat asa ca intr-o zi
ploioasa si friguroasa m-am prezentat cu o plasa de pere in
bucataria emisiunii. Ce-a iesit din pere si cum m-am descurcat
puteti vedea
aici, pe site-ul emisiunii unde sunt
incarcate toate editiile. Oricum orice rezultat decent se
datoareaza lui Marius si echipei de la Digi 24 care au fost cum nu
se poate mai rabdatori cu oaspeti emotionati ca de-alde mine.
Ce am redescoperit eu cu ocazia emisiunii, printre altele, sunt
urmatoarele:
- cat de mult imi place sa transform oua, faina, unt, zahar si
pere in cazul de fata in bunataturi aromate si proaspat scoase din
cuptor
- cat de si mai demult nu am mai impartasit placerea asta cu voi.
In cazul asta se demonstreaza inca o data cum zicala cu socotelile
de acasa care nu se potrivesc cu cele din targ e atat de adevarata.
In ultimele 3 luni am fost foarte preocupata sa imi organizez,
utilez si autorizez micul meu atelier de prajituri si m-am gandit
ca odata instalata in el ce de lucruri frumoase o sa mai fac eu
pentru blog. Dar momentan "recuzita" pentru blog este imprastiata
intre acasa si atelier, suprafete si lumina naturala pe care sa fac
poze ioc si am chiar mai putin timp pentru activitatea asta, daca
asa ceva e posibil. Vreau sa va povestesc mai pe indelete cum e sa
incepi un mic business in acest domeniu dar o las pe un pic mai
tarziu dupa ce mai trec de doua hopuri.
- si, mai important pentru postarea de fata, cat de mult imi plac
tartele si ce solutie buna sunt ele cand vrei sa faci un desert,
relativ rapid dar care sa arate minunat de fiecare data. Ca sa nu
mai spun ca umpluturile sunt atat de versatile incat e imposibil sa
nu gasesti o tarta care sa iti mearga la inima, indiferent daca
esti in tabara ciocolatei, a vaniliei sau a fructelor.
De data asta am facut o tarta cu mere respectand in linii mari
indicatiile lui Michel Roux din Pastry, savoury and sweet si am
imprietenit-o cu un sos de caramel, pe care a fost nevoie sa il
ascund o vreme ca sa nu mai mananc din el si sa am ce pune pe tarta
la poza.
Pentru aluat am facut un pate a foncer care aduce destul de mult
cu aluatul pentru placinta americana. E foarte usor de lucrat cu
el, pentru ca are putina apa si e mai elastic decat aluatul fraged
asa ca foaia se intinde si se transporta usor in tava. Pentru aluat
aveti nevoie de 125 g unt, 250 g faina, un ou, o lingura de zahar,
putina sare si 40 ml apa foarte rece.
Puneti faina intr-un bol sau direct pe masa cum imi place mie si
faceti o groapa in mijloc. Acolo puneti untul taiat cubulete (nu
direct din frigider, lasati-l putin sa se dezmorteasca inainte sa
va apucati de treaba), oul, zaharul si sarea si amestecati-le cu
degetele, apoi incepeti sa trageti faina catre centru pana aluatul
arata ca niste firmituri. Adaugati apa si amestecati pana incepe sa
se adune si arata cat de cat omogen. APoi il faceti bila, il
impachetati in folie si il tineti la frigider pana va ocupati de
mere.
Eu am avut 600 de grame de mere (cantarite curatate de coaja si de
samburi) pe care le-am taiat feliute. Am pastrat o parte, feliile
cele mai aratoase (cam o treime zice Monsieur Roux) iar restul
le-am pus intr-o cratita cu 50 ml de apa, 50 g de zahar si o
jumatate de pastaie de vanilie (de la Marius, din Bacanie, de unde
am plecat cu un snop intreg). Se gatesc la foc potrivit pana se
inmoiae, dupa care trebuie batute putin cu un tel sa arate ca o
crema dar sa mai ramana bucatele de mar prin umplutura.
Cat timp se racesc merele, scoateti aluatul de tarta, pudrati masa
cu putina faina si intaindeti o foaie subtire de aluat pe care o
transferati in tava de tarta si o mai tineti la rece 20 de
minute.
Cand sunteti gata de copt, incalziti cuptorul la 200 de grade,
scoateti forma de tarta din frigider si intepati aluatul in cateva
locuri cu o furculita. Apoi intindeti umplutura de mere pe toata
suprafata si aranjati deasupra feliutele puse deoparte. Se tine la
cuptor cam 35 de minute pana se rumeneste aluatul si merele.
Trebuie sa recunosc faptul ca sosul de caramel l-am facut cam la
ochi (daca ati vazut emisiunea, o sa vedeti ca lucrul asta e destul
de rar la mine in bucatarie cand vine vorba de deserturi :) ) dar
am masurat apoi si ar fi cam asa: 150 grame de zahar si o lingura
de apa se pun la caramelizat intr-o cratita cu fundul gros. Cand
zaharul s-a topit si a prins culoarea aceea frumoasa si aurie
aruncati 50 ml de smantana pentru frisca in el, lasati-l sa
bolboroseasca si apoi mai aruncati o lingura de unt in el.
Se pune cald peste tarta, mai putin daca nu vreti sa o indulciti
prea tare si din belsug daca iubiti caramelul. Acum cand ma gandesc
la tarta asta sunt sigura ca data viitoare o sa pun si niste fulgi
de sare in sos.