Photo credits: BBC Good Food |
Inainte de frumoasa escapada in Kefalonia primesc o invitatie de la the lovely Raluca de la BBC Good Food cum ca ma invita sa ma intrec la Arena Bloggerilor, un eveniment conex concursului mare pentru bucatari, organizat de Selgros si caruia ii zice Arena Bucatarilor. Scanez eu regulamentul si ma opresc pe la randul in care scria ca e vorba de gatit mancare si imi pun problema daca ar fi cazul sa refuz politicos. Apar pe fir Ana, Mazi si Monica si ma ademenesc sa ma inscriu cu promisiunea unei reuniuni aproape complete, ca cea de la Marriott si zic, bine, hai si eu. Intre timp Ana gaseste ceva mai bun de facut si ma lasa sa ma descurc singura (eu aveam asa un fel de scenariu ca ea imi gatestea mancarea si eu ii faceam desertul si apoi eram descoperite si puse sa ne predam sorturile si mergeam sa bem cocktailuri pe plaja).
Finalmente, am impartit Arena cu Monica si Irina la dreapta mea (nu in poza, ci in cort 🙂 ) si cu Andreea si Catalina la stanga, asa ca de companie placuta n-am dus lipsa. Fiecare dintre noi a primit o masa mare de lucru pe care erau aliniate o plita cu inductie, un cuptor electric, un mixer vertical cu atasamentele de rigoare, niste oale si tigai, diverse ierburi aromatice, ulei, sare, piper, otet, miere, pasta de tomate, mustar, praf de copt, zahar, zahar vanilat si mi se pare ca era si drojdie uscata.
Apoi, fiecare dintre noi a primit cosul cu ingrediente obligatorii pe care era musai sa se le folosim in prepararea unui antreu, a unui fel principal si a unui desert. Cosurile au fost identice pentru toate cinci si trebuia sa ne folosim de absolut toate ingredientele care erau dupa cum urmeaza: cotlete de miel, creveti intregi, cruzi, midii proaspete, trei dorade curatate, oua, telemea de oaie, piersici, ceapa verde, ardei gras rosu, zucchini, ciuperci champignon, rosii cherry, smantana pentru frisca, smantana pentru gatit, pepene galben, ciocolata neagra, foi de placinta, zmeura proaspata, paine bagheta, usturoi, smochine proaspete.
Mai era o lista de ingrediente optionale din care puteam cere cate ceva, ca sa completam lista de ingrediente obligatorii: unt 82% grasime, lapte, malai, faina, gris, pesmet, amidon, zahar pudra, hrean, lamai, portocale, susan, gelatina pudra, scortisoara, dulceata de afine, vin alb si vin rosu, coniac. Eu mi-am ales unutul, laptele, faina, amidonul, portocala si lamaia, vinul alb.
Am tot rotit ingredientele obligatorii pana am reusit sa le includ pe toate, n-a fost asa usor si cred ca cel mai tare m-am cramponat pepenele galben, de telemea si de foile de placinta. In final am decis sa merg pe lucruri simple si gustoase, in spiritul Good Food si al bucatariei de campanie in care eram si am aliniat spre jurizare urmatoarele: o supa de fructe de mare, cotlete de berbecut la gratar si croustade cu legume la tigaie si o tarta cu crema de vanilie si fructe proaspete. Nu pot sa spun ca m-au dat emotiile afara din casa, eram setata pe ideea ca venim sa ne amuzam mai degraba decat sa concuram si asa a fost si atmosfera in mica noastra arena.
La premiere in schimb au dat navala emotiile pe mine pentru ca nu ma asteptam sa castig. Asa ca am urcat ca teleghidata pe scena, m-am inrosit cum se cuvine si am avut cea mai galagioasa trupa de sustinatori formata din sotul meu, mama lui si prietena noastra, Diana.
Photo credits: BBC Good Food |
Multumiri speciale le datorez fetelor din echipa Good Food care au organizat totul impecabil si acolo s-au asigurat ca nu ducem lipsa de nimic si Catalinei care si-a sacrificat urechea stanga si a luat ea locul de langa boxa care a urlat non stop la noi pe toata durata concursului. Si thumbs up pentru Selgros, pe mine chiar m-a impresionat logistica evenimentului si imi inchipui ca nu a fost floare la ureche sa asiguri montarea, dotarea si ingredientarea tuturor corturilor.
Si acum ceva ce n-o sa mai vedeti curand pe aici: retete care implica usturoi si cotlete de berbecut :).
Supa (cu peste si fructe) de mare
Photo credits: BBC Good Food |
Reteta originala este de aici iar eu am facut cateva prescuratri dictate de cosul meu de ingrediente si timp. De asemenea, supa mi se pare ca descrie mai bine rezultatul decat tocanita cum ar fi in varianta in engleza
Am folosit o jumatate de kg de midii spalate bine si curatate de alge, doua dorade mai mici si cei trei creveti pe care i-am separat de cap si i-am curatat de exoschelet si de canalul cu poo si nisip. Nu ma intereseaza cat de bine arata lighioana intreaga, cred ca nimanui nu-i place sa rontaie nisip asa ca eu prefer sa curat crevetii si sa le las doar codita.
Am taiat legatura de ceapa verde si doi catei de usturoi si i-am prajit in vreo 2 linguri de ulei de masline. Apoi am taiat o mana de rosii cherry si le-am invartit si pe ele un minut in tigaie dupa care am adaugat fructele de mare si bucatile de peste (fara cap si coada si taiat in doua). Am asteptat sa se deschida scoicile (care nu o face o scoateti din cratita) si apoi am stins totul cu vreo 200 ml de vin alb sec, l-am lasat sa fiarba putin si apoi am completat cu apa cat sa acopar pestele si fructele de mare (scoicile mai ies la suprafata dar e ok, nu trebuie acoperite complet). Le-am asezonat cu sare si piper si spre final am adaugat trei frunze de salvie maruntite si niste patrunjel taiat. Eu am dat-o spre jurizare alaturi de paine prajita, frecata cu usturoi si stropita cu putin ulei de masline.
Cotlete de berbecut si croustade cu legume
Cu mana pe inima va zic de cotletele astea mi-a fost cel mai frica dar cand am vazut bucata intreaga de costite prinse de sira spinarii mi-a venit sa plang (ca sa intelegeti mai bine groaza mea, venisem dotata cu un cutitas de legume – fructe, deh gandire de cofetar :)) ). Cu chiu cu vai am desprins trei cotletele si le-am pus repede la marinat (asta a fost prima operatiune pe care am facut-o). In punga cu cotletele am pus sare, piper, doi catei de usturoi zdrobiti, rozmarin si salvie, putin suc de lamaie, un strop de otet balsamic si ulei de masline. Am scuturat bine punga pe care am varat-o in frigider si am uitat de ele vreo doua ore.
Photo credits: BBC Good Food |
Croustade e cuvantul frantuzec pe care il folosesti cand vrei sa zici cosulet din foi de placinta dar vrei sa faci economie la cuvinte si sa il faci sa sune fancy. Practic am decupat un patrat din foile de placinta, am topit putin unt pe care l-am intins cu o pensula de patiserie pe 4-5 patratele, pe care le-am pus, pe rand intr-o forma de tarta cu diametrul de 6 cm si am mai asezat o forma de tarta goala deasupra ca sa ma asigur ca isi pastreaza forma. Se dau la cuptorul incins la 170 de grade cateva minute, pana se rumenesc (5-6 minute). Dupa ce se coc, cosuletele isi pastreaza forma dar aveti grija cu ele pentru ca partile mai rumenite devin destul de casante.
Photo credits: BBC Good Food |
Legumele erau toate din categoria celor care nu necesita timp indelungat de preparare (din contra, cu cat le fierbi/prajesti mai tare cu atat isi pierd din gust si textura). Asa ca am taiat cubulete dovlecelul, ardeiul, am injumatatit cateva rosii cherry si am feliat ciupercile si am aruncat toate legumele intr-o tigaie cu putin ulei de masline si un catel de usturoi taiat felii. Am sarat – piperat putin si le-am invartit putin in tigaie cat sa prinda gust dar sa ramana crocante. Am pus legumele astfel tratate in cosulete si am presarat putina telemea si patrunjel tocat deasupra.
Cotletele de berbecut le-am scos din marinata si le-am pus pe tigaia cu gratar incinsa cu toata puterea ochiurilor electrice de la cuptor. Le-am tinut 4 minute pe fiecare parte (recomandarile am vazut ca oscileaza intre 3 si 5 minute iar eu am zis sa iau calea de mijloc) si cat m-am ocupat de legume le-am mai tinut 10 minute infasurate in folie de aluminiu.
Pe farfurie am asezat ceke 3 cotlete de berbecut, cu un croustade alaturi si peste cotlete am turnat doua linguri de sos ( o jumatate de ciuperca feliata, trasa la tigaie peste care am turnat 100 ml smantana pentru gatit si o lingurita de sos de soia, fara sare pentru ca sosul de soia e foarte sarat).
Tarta cu crema de vanilie si fructe proaspete
Photo credits: BBC Good Food |
Dupa ce am studiat eu ingredientele obligatorii si am exclus diverse lucruri pentru ca fie aveam nevoie de ceva mai mult timp, fie ceva ingredient nepermis (in afara de ustensile pe care am avut mana libera sa ni le aducem cu noi, alte ingrediente decat cele listate erau strict interzise). Nu m-am bazat prea mult nici pe frigider pentru ca nu eram sigura de prezenta lui in cort. Asa ca am ajuns la concluzia ca pot sa fac o tarta cu fructe decenta cu ce aveam la indemana.
Pentru baza am folosit o reteta mai neobisnuita pe care am descoprit-o la David Lebovitz si care zici ca fusese scrisa pentru o astfel de ocazie. Ca sa nu mai zic de faptul ca e delicioasa si foarte frageda.
Asa ca am luat un bol termorezistent de sticla si am pus in el 90 de g de unt, o lingura de ulei, o lingura de zahar, putina sare si trei linguri de apa. Am incins cuptorul la maxim si am introdus bolul pe care l-am scos in momentul in care continutul sau bolborosea si incepuse sa se prinda culoare pe margine. Se scoate cu grija si se adauga 150 de grame de faina, apoi se amesteca pana devine un aluat omogen. Dupa ce se mai raceste putin, cat sa il puteti manevra cu mana, se intinde in tava sau formele de tarta (operatiunea se face tot cu mana, nu e nevoie de facalet iar, in cazul meu, de o masa curata pe care sa nu fi taiat peste inainte) . Ce e iarasi foarte tare la reteta asta e ca nu are nevoie de copt orb, pentru ca nu se umfla precum aluatul traditional de tarta, asa ca eu l-am copt la 190 de garde pana s-a rumenit pe marigini si incepuse sa prinda culoare pe fund.
Crema de vanilie este reteta de crema de patiserie a lui Michel Roux, imbogatita cu smantana pentru frisca. Am pus 200 ml smantana pentru frisca si 300 ml de lapte la fiert cu un plic de zahar cu vanilie de bourbon. Intre timp, am batut 5 galbenusuri cu 2 linguri de faina si 150 g de zahar peste care am turnat amestecul de lapte, fierbinte, amestecand in continuu. Se pune totul din nou pe foc si se tine pana se intareste crema si clocoteste vreo 2 minute. Apoi am lasat-o la racit.
Am topit ciocolata si am uns cojile de tarta, pe interior cu ea apoi am adaugat crema de vanilie si am aranjat fructele deasupra – doua sferturi de smochina, cateva cubulete de pepene galben, doua-trei felii de piersica si zmeura proaspata. In mod normal as fi facut o glazura din gem de caise dar cum nu era pe lista a trebuit sa ma descurc altfel: intr-o cratita din inox am stors o portocala si am adaugat o lingurita de amidon, amestec pe care l-am pus pe foc pana s-a transformat intr-un fel de gel. La asta am adaugat vreo 3 linguri de miere si cu glazura rezultata am pictat frumos fructele ca sa sclipeasca apetisant si sa le feresc de oxidare.