Blog / Rulada cu migdale, mascarpone si piersici

Rulada cu migdale, mascarpone si piersici

Cand am vazut poza asta mi-a venit sa botez rulada cu un nume siropos ca “vis de iarna” dar apoi mi-am amintit ca iarna asta pentru foarte multa lume s-a transformat intr-un cosmar si zau daca vreau sa asociez bunatate de prajitura cu asa senzatii neplacute. Fara exceptie, toate lucrurile pe care le-am pus pana acum pe blog au primit laude de la degustatori. Dar unul dintre diferentiatori, daca ar fi sa fac vreodata un clasament, ar trebui sa fie daca la impactul cu papilele gustative ale pofticiosilor produc instant mormaieli de placere. Ei, rulada asta ar trece testul cu brio. E asa o treaba pufoasa si cremoasa si putin fructata si cu ceva iz de rontaiala de la migdale incat zic sa va uitati direct daca aveti ce va trebuie prin dulapuri si sa purcedeti pentru fericirea imediata a celor din jur.

Pentru rulada aveti nevoie de urmatoarele (adaptata din cartulia semnata de Jennie Shapter, pe care am primit-o cu Mr. Ken, adica mixerul meu magic de la Kenwood):

120 g migdale decojite, macinate fin
150 g zahar
5 oua
2 linguri de faina
1/2 lingurita esenta de migdale

Iar pentru umplutura (adaptata dupa ce aveam prin camara) aveti nevoie de:
250 g mascarpone
150 ml smantana pentru frisca
50 g zahar pudra
patru jumatati de piersica din compot (de preferat cele decojite)
ciocolata alba pentru ornat

Pentru rulada, incingeti cuptorul la 170 de grade C si tapetati o tava cu hartie de copt (tava standard de la cuptorul din dotare).

Separati ouale si puneti-le in doua boluri separate (destul de incapatoare). Galbenusurile le amestecati cu zaharul si le bateti cu mixerul pana se deschid la culoare si se ingroasa. Apoi adaugati esenta de migdale, migdalele macinate si faina si amestecati cu o spatula. Cu alt mixer sau cu batatoarele spalate bine ca sa se piarda de tot urma galbenusurilor, bateti albusurile spuma. Apoi puneti jumatate din albusuri peste amestecul de galbenusuri, amestecati usor, puneti restul de albus si amestecati pana se omogenizeaza, dar fara sa pierdeti prea mult timp si fara sa scoateti tot aerul din albusuri. Puneti aluatul in tava, il nivelati cu o spatula si il dati la cuptor 15 – 18 minute.

Cand e copt il scoateti din tava (aluneca usor, cu tot cu hartie) si il lasati pe un blat sau gratar sa se raceasca, acoperit cu o alta bucata de hartie de copt si un prosop putin umezit.

Cand e rece blatul, rulati-l o data fara crema si desprindeti foaia de copt de la baza (aici s-ar putea sa va dea putin de furca, dar nu e un capat de tara, dupa ce e asamblata nu se vad imperfectiunile). Pentru crema, bateti frisca impreuna cu zaharul pudra pana se umfla si batatoarele lasa urme dar e inca moale si lucioasa (adica evitati cu orice pret sa se taie). Adaugati mascarponele si mai bateti pana are consistenta unei smantani foarte groase. Pastrati 3-4 linguri de crema pentru glazurat iar restul intindeti-l peste blat.

Taiati piersicile felii si distribuiti-le peste crema iar apoi rulati blatul avand grija ca rulada sa fie cat mai adunata. Intindeti crema pusa deoparte peste rulada si acoperiti totul cu ciocolata alba, rasa, din belsug.

Sunt sigura ca merge excelent si cu fructe proaspete, mai ales din categoria capsuni, zmeura, caise deci de retinut pentru la vara. Altfel, inveseleste de minune orice cafea, indiferent de anotimp.