Blog / Scones aka furseco-chifle de origine britanica

Scones aka furseco-chifle de origine britanica

Micul dejun e masa mea favorita (daca am mai zis-o, scuzati repetitia, dar asa e). E cea mai guilt-free dintre toate mesele pentru ca e permis (poate nu tocmai sanatos) sa mananci cam orice – prajituri, oua cu bacon, englezii mai manaca si o fasole on the side.

Evident micul dejun pentru mine inseamna ceva dulce, cateodata oua si daca sunt la hotel, ma scap si la ceva din categoria bacon sau cascaval (cedez usor la bufetul de la hotel 🙂 ). Din pacate, insa, rareori ma si mobilizez dimineata sa fac ceva ce poate fi numit mic dejun iar in ultima vreme il sar cam des, cu mare parere de rau si multe remuscari. Asa ca in week-end incerc sa recuperez si sa imi fac diverse pofte.

Duminica trecuta pohta ce-am pohtit au fost acesti scones englezesti care ma tentau de multa vreme, doar pentru ca in poze arata a fi niste chestii uscate iar in titluri au de obicei cuvantul “fluffy” sau “creamy” si trebuia sa vad care e legatura. Ei bine, sunt si “fluffy” si “creamy”, se fac in maxim 30 de minute cu tot cu copt (sau mai putin, depinde de cuptor) si sunt minunati calzi, la micul dejun.

Exista multe retete out there, dar pentru ceva englezesc (sau scotian potrivit Wikipedia) nu puteam sa merg decat pe mana Good Food, asa ca am scos repede din vraful de reviste pe cea insemnata de multa vreme cu post it, la reteta lui Jane Hornby de scones, pe care am adaptat-o in functie de disponibilitatea ingredientelor de la mine din frigider (adica iar n-aveam lapte).

Am pus cuptorul sa se incalzeasca la 200 de grade C (data viitoare as merge chiar mai sus, pe la 220). Intre timp am cantarit 350 de grame de faina, am amestecat-o intr-un bol cu 2 lingurite de praf de copt, o jumatate de lingurita de sare si patru linguri de zahar vanilat productie proprie – adica pe care il tin la borcan cu toate resturile de pastai de vanilie pana primeste o aroma minunata.

Apoi am luat 80 g de unt rece taiat cuburi si l-am amestecat cu varful degetelor, cum se face pentru aluatul de tarta, pana amestecul arata ca niste firmituri. Am facut o groapa in mijlocul amestecului si am turnat 180 de ml de lapte batut, incalzit putin in prealabil. Se amesteca repede cu o lingura pana incepe sa se desprinda de pe marginile bolului (lucru care se intampla destul de repede) apoi se pune pe o suprafata pudrata cu faina, si se mai framanta de doua – trei ori, dar nu mai mult, ca sa nu se intareasca la copt.

Tot cu mainile pudrate cu faina, se intinde putin aluatul, trebuie sa fie destul de gros – 3 – 4 cm si se taie cercuri cu o forma de fursecur (sau pahar) data putin prin faina. Se dau cu putin ou batut si se baga la cuptor pentru 15 – 20 de minute. Stati cu ochii pe ele pentru ca, in functie de cuptor, se pot coace mai repede (adica in 10 – 15 min).

 

Odata scoase din cuptor le-am mai lasat sa se odihneasca pe un gratar vreo 10 minute, apoi le-am despicat si l-am umplut cu cream cheese (gen Philadelphia) si dulceata de fructe de padure. Primul scone a sfarsit inainte de a apuca sa-i fac poza, pentru ca am zis ca iau o muscatura artistica si inainte sa apuc sa ma intind dupa aparat disparuse.