Am modificat putin o reteta clasica de tiramisu, astfel incat sa pot imparti prajitura si cu prietena viitoare (intre timp proaspata) mamica :). Sa va explic : un tiramisu ca la mamma lui din Italia are ou crud in compozitie, lucru care il pune pe lista neagra a deserturilor pe care are voie sa le manance o femeie insarcinata.
Si asa ma gaseam eu, in primele zile ale anului, cu prietena insarcinata in dotare si o pofta (a mea, nu a ei) de tiramisu. Solutia la indemana, sa elimin oul, nu era chiar ce imi doream pentru ca imi place mult textura cremoasa pe care o adauga galbenusurile, asa ca am facut un compromis si am renuntat doar la albus. Galbenusul l-am tratat termic cu ajutorul unui sodou ( galbenus + lapte fierbite + zahar) iar rezultatul a fost mult, mult peste asteptari.
Ingrediente pentru o tava dreptunghiulara, de 30 cm/22 cm
Sirop
Un espresso lung sau o ceasca de cafea tare
O cana cu apa
2 linguri de zahar
Doua lingura amaretto ( lichior de migdale) – e optional dar daca aveti la indemana, nu ezitati
Crema
4 galbenusuri
400 ml lapte 3,5 % grasime
100 g zahar
500 g mascarpone
400 ml smantana pentru frisca (min 30% grasime)
O pastaie de vanilie
1/2 pachet de piscoturi (din cele cu 4 pachetele inauntru)
Pentru sirop faceti cafeaua si puneti la fiert apa cu zaharul, cand da in clocot, luati de pe foc si adaugati cafeaua si lichiorul. Lasati la racit.
Intr-o cratita, puneti laptele la fiert. Intr-un alt recipient bateti cu telul galbenusurile cu zaharul pana se albesc putin, adaugati semintele de la pastaia de vanilie. Cand fierbe laptele, turnati in fir subtire peste galbenus, amestecand in continuu. Transferati amestecul inapoi in cratita in care ati pus laptele. Sodoul nu trebuie fiert ( pentru ca ouale s-ar transforma in omleta si ar capata aspect taiat) de aceea, urmatoarea etapa e indicat sa fie facuta pe baie de aburi sau pe foc foarte mic si intr-o cratita in care aveti incredere (fundul gros, material de calitate care sa permita incalzirea uniforma). Sodoul este gata in momentul in care se ingroasa putin (cand ajunge la 82 de grade C), si arata ca o smantana lichida. Daca totusi au scapat lucrurile de sub control si vi se taie, nu disperati, bagati un mixer vertical in el vreo 30 de secunde, putere maxima si ar trebui sa il readuceti la o forma omogena. Puneti la racit intr-un bol cu apa cu gheata.
Amestecati crema racita cu branza mascarpone. Cele mai bune rezultate eu le-am avut cu mascarponele de la Lidl, pentru ca are consistenta potrivita, daca aveti un tiramisu mai moale si crema va iesi putin mai lichida. Bateti frisca spuma si adaugati-o la restul cremei, cu miscari usoare, astfel incat compozitia sa ramana pufoasa. Amestecul rezultat este destul de moale (ca o frisca moale) dar se incheaga dupa cateva ore la frigider.
Pentru asamblare, treceti piscoturile, unul cate unul prin siropul cu cafea si acoperiti fundul tavii cu ele. Puneti jumatate din crema peste acestea si repetati cu inca un strat de piscoturi si cealalta jumatate de crema. Lasati la frigider cateva ore (4-6 sau cel mai bine peste noapte). Poate fi pus si in pahare pentru portii individuale, ceea ce nu ar fi o idee rea pentru ca odata aflat cu tava in fata e greu sa te mai opresti.
Inainte sa va infruptati, pudrati generos cu cacao.