Blog / Baba si Savarina

Baba si Savarina

header

N-am avut niciodata o mare simpatie pentru savarine. De fapt, nu-mi amintesc o ocazie in care sa fi mers la cofetarie si sa cer savarina (nu ma intrebati despre cate cremsnituri sau sarlote cu ciocolata mi-au trecut pe sub mustati). Dar frunzarind prin niste retete impreuna cu echipa ca sa ne mai punem la curent cu una-alta, am dat peste o reteta de Baba au rhum (verisoara de la Paris a Savarinei) dar facuta la borcan. Mana destinului, mi-am zis, cu gandul ca a venit vremea sa ma imprietenesc cu desertul siropos.

final 2

Ce mi se pare super tare la reteta asta e ca arata spectaculos dar e atat de usor de pregatit. Ca sa nu mai spun de faptul ca e ideala de pregatit in avans, pana la un punct si apoi sa adaugi doar frisca si fructele fix inainte sa iti bata oaspetii la usa.
Reteta este adaptata dupa cea a lui Kirsten Tibballs, noi am umplut 12 borcane cu dimensiuni intre 170 si max 200 de ml. Daca aveti la indemana borcane mai mici sau vreti sa faceti mai putine portii, e usor de injumatatit cantitatile.

Ingrediente pentru aluat:
150 g faina
3 g sare
1 lingura zahar tos
9 g drojdie proaspata
2 oua
12 g apa
48 g unt

Ingrediente pentru sirop:
350 ml apa
180 g zahar brun
Semintele de la 1/2 pastaie de vanilie
Coaja de la un lime
Coaja de la o portocala
50 ml rom (bautura, nu esenta)

Ingrediente pentru topping
400 ml smantana pentru frisca
35 g zahar pudra
Semtintele de la o pastaie de vanilie

Fructe rosii, proaspete, pentru decor (coacaze, zmeura, capsuni)

Pentru aluat, amestecati faina, zaharul, sarea, drojdia si ouale cu mixerul pana se omogenizeaza, apoi adaugati apa si omogenizati din nou. Acoperiti bolul si puneti-l intr-un loc caldut pentru a-i da ocazia drojdiei sa faca ce stie ea mai bine si anume sa dubleze volumul alutului, operatiune care dureaza aprox 20 de minute. Nu va trebuie un bol foarte mare, cantitatea de aluat este mica. Intre timp, topiti untul si lasati-l sa se raceasca. Cand considerati ca aluatul s-a dublat, adaugati untul topit si omogenizati totul cu mixerul sau cu telul.

Aluat

Impartiti aluatul intre borcanele curate si uscate (eu le-am incalzit foarte putin in cuptor inainte). Daca aveti borcane identice, e mai simplu – cantariti aluatul si impartiti la cate borcane sunt. Daca faceti cum am facut noi, o cheta de borcanse, va orientati dupa marimea lor. Nu va faceti griji daca vi se pare putin aluat si pare ca abia acopera fundul borcanului – va creste la dospit si la copt mai ceva ca Fat Frumos.

Crescut

Acoperiti borcanele cu un prosop si lasati-le intr-un loc caldut sa creasca iarasi pana isi dubleaza volumul. Cand sunt gata de copt, preincalziti cuptorul la 180 de grade C si coaceti gogosile in borcan aproximativ 15 minute – pana sunt rumene si bine crescute.
Intre timp, faceti siropul – punand la fiert toate ingredinetele, mai putin romul pe care il adaugati mai la final, dupa ce s-a topit zaharul. Daca nu vreti cu rom, abandonati reteta. Glumesc :). Daca vreti sa impartiti desertul cu copiii si va faceti griji din pricina romului, puteti sa il omiteti, dar orice ar fi, feriti-va de sticluta cu esenta de rom. Cine a inventat licoarea sper ca e fiert vesnic intr-un cazan cu esenta de rom! Strecurati siropul si asa cald cum e, turnati-l peste gogosile pe care le-ati scos din cuptor. Mai intai am turnat cam 2 cm de sirop, o sa vedeti ca e absorbit destul de repede, dupa care am mai adaugat acolo unde mi s-a parut ca ar mai fi nevoie.

Sirop

Acesta e momentul in care, daca le pregatiti pentru o petrecere sau cina pentru a doua zi, puteti uita de ele. De exemplu, daca mai aveti capacele de la borcane, le lasati sa se raceasca si apoi le acoperiti pana sunteti gata sa le folositi.

Final

Pentru topping bateti niste smantana pentru frisca cu zahar si semintele de la vanilie. Nu bateti frisca pana e teapana, opriti-va cand e destul de pufoasa dar mai cade de pe tel/batator. Cu o lingura/poche de patiserie, in functie de dotari, umpleti borcanele cu frisca si decorati cu fructe rosii prospete, sau daca nu sunteti de acord cu capsuni in toiul iernii, niste fistic tocat.