Blog / Sarea-n caramele

Sarea-n caramele

Sarea-n caramele 1

Stiu putine persoane carora nu le place caramelul, iar caramelul sarat (putin) ii poate cuceri si pe inamicii declarati ai dulciurilor (da, stiu, e trist, chiar exista asa ceva :D). Am incercat mai multe retete de caramele dar pe cea de fata, pe care am descoperit-o pe Joy of Baking, am facut-o de mai multe ori din simplul motiv ca e minunat de simpla. Ingredientul principal care lipseste este glucoza lichida care e mai greu de gasit pe la noi ca martipanul si eu pastrez fiecare strop pentru florile mele de zahar. Din pacate fara glucoza, zaharul nu scapa ocazia sa produca cristale, asa ca unele caramele s-ar putea sa arate putin zaharisite pe deasupra, dar eu una n-am primit plangeri.

Apoi un lucru pe care o sa-l auziti/cititi mereu cand e vorba de zahar fierbinte e sa nu il lasati nesupravegheat si sa aveti mare, mare grija ca arde f repede si foarte rau. De obicei ridicam din spranceana cand citeam avertismentele dar prima mea tura de caramele m-a marcat mai mult decat as fi vrut, asa ca ma simt datoare sa pasez si eu avertismentul mai departe.

Avem nevoie de fix 3 ingrediente si ceva recuzita.

Ingrediente:
200 g zahar brun
200 g zahar alb
350 ml smantana dulce (30 – 32% grasime)
2 lingurite de fulgi de sare (nu sare normala, de bucatarie pt ca o sa fie prea sarate)

Recuzita ( pe care sa o aveti la indemana inainte sa va apucati de treaba):
termometru pt gatit
oala de inox cu fund dublu si pereti inalti
lingura de lemn
pahar cu apa calda si o pensula de patiserie
folie de aluminiu si doua tavi de chec

Sarea-n caramele 2

Cele doua tavi de chec se tapeteaza cu folie de aluminiu care se unge putin cu ulei
In oala se pune zaharul (ambele culori) si smantana _ o lingurita din fulgii de sare si se amesteca cu lingura de lemn in sirop pana incepe sa fiarba.

Cand incepe sa fiarba se pune termometrul inauntru si nu se mai amesteca deloc. Cu termometrul e o intreaga poveste – recomandarea e intotdeauna pentru cele speciale, pentru bomboane (care sunt din sticla si carcasa de metal). Al meu nu e tocmai cel mai potrivit pentru ocazie – cu sonda – dar isi face treaba atata vreme cat nu il las sa ajunga pana la fundul oalei, unde evident temperaturile sunt mai mari.

Apoi asteptam cuminti pana termometrul indica 118 grade C, si din cand in cand, “spalam” marginea oalei cu pensula de patiserie inmuiata in apa – tot pentru a impiedica recristalizarea zaharului.

Cand amestecul ajunge la 118 grade se ia de pe foc si se toarna in cele doua tavi pregatite. Apoi se presarea deasupra cealalta lingurita de fulgi de sare. S-ar putea sa nu vi se para cea mai buna idee, dar incercati macar pe una din tavi – trust me. Nu e destula sare ca sa acopere gustul dulce al caramelului dar e un contrast minunat care face totul mult mai interesant.

Sarea-n caramele 3

Se lasa cateva ore la racit, la temperatura camerei, apoi se taie cu un cutit dat cu putin ulei in dreptunghiuri care pot fi invelite in hartie de copt. De aici utilizarile sunt multiple: va faceti colegii ferciti, le faceti cadou familiei si prietenilor, le puneti intr-un bol pentru deliciul personal.