Blog / Petits fours cu ciocolata

Petits fours cu ciocolata

Petits fours cu ciocolata 1

Am avut o saptamana mai incarcata (not that I’m complaining, deoarce cu cateva exceptii a fost o incarcare placuta – adica mult copt, racit si decorat).

Am inceput saptamana, cu un proiect simpatic – pentru premiera filmului Thor de la Cinema city, pentru care m-am gandit ca piesa de rezistenta sa fie ciocanul zeului, asa ca am purces la a face primul tort(uletz) tematico-sculptat care a iesit cam asa:

Petits fours cu ciocolata 2

Apoi, miercuri seara, am bucatarit la invitatia celor de la Electrolux (mai multe despre asta in episodul urmator:

Petits fours cu ciocolata 3

Si i-am pus capac saptamanii cu aceste prajiturele, sa le spunem petits fours. Ceva ce aduce a amandina in sensul in care au blat si crema de ciocolata dar fara scarbosenii de margarina in crema.
Blatul – unul din cele mai versatile si mai de incredere pe care le-am facut – il folosesc cu succes si la torturi.
200g unt
200g zahar
4 oua
150 faina
1/2 lingurita praf copt
50 g cacao
50 g ciocolata neagra, topita

Untul se bate cu mixerul si cu zaharul pana devine deschis la culoare si isi mareste putin volumul.Se adauga ciocolata topita si se amesteca, apoi se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare ou. Pe cat posibil, compzitia nu ar trebui sa se taie, daca vedeti semne, adaugati putina faina. Se adauga amestecul de faina _ cacao _ praf de copt_ putina sare (amestecati-le separat mai intai) si se omogenizeaza cu o spatula. Se toarna intr-o tava de 20 x 20 de cm, tapetata cu hartie de copt si se coace 25 de minute, la 190 de grade C (sau pana trece testul scobitorii).

Intre timp facem un sirop din parti egale de zahar si apa ( 200g si 200 ml) pe care il aromatizam dupa preferinte sau stocuri. Al meu a fost cu jumatate de pastaie de vanilie si niste coaja de porocala zaharisita.
Apoi trecem la ganache-ul de ciocolata din 200 g ciocolata neagra, maruntita, peste care se toarna 200 ml smantana fierbinte si se amesteca pana devine o crema omogena.

Cand toti participantii s-au racit, incepe stratificarea. Mai intai taiem pe din doua blatul si il insiropam cu ajutorul unei pensule. Apoi pe o parte intindem ganache si pe cealata dulceata de zmeura. Apoi facem un sandvis si il lasam sa se odihneasca vreo 30 de minute la frigider, unde se cimenteaza prietenia dintre zmeura si ciocolata.

Petits fours cu ciocolata 4

Scoatem sandvisul din frigider si il mai mazgalim cu niste ganache deasupra. Cat se raceste la frigider si stratul asta, intindem niste martipan,sa ajunga cam la 5 mm grosime si il asezam frumos deasupra stratului de ganache. Apoi ungem totul cu gem de caise (fierbinte) si il lasam tot vreo 20 – 30 de minute la frigider, sa se intareasca.

Se taie in patratele si se aseaza pe un gratar, pentru glazurare.

Petits fours cu ciocolata 5

Ca si glazura m-am jucat cu niste fondant homemade – dar cum a fost prima data in care m-am indeletnicit cu asta, o sa revin cu detalii cand voi fi multumita de rezultate. Si m-am mai jucat un un ganache de ciocolata alba (200 g ciocolata alba si 100 ml de frisca fierbinte), turnat cat e inca foarte cald (la intervale chiar l-am mai incalzit cateva secunde in cuptorul cu microunde) ca sa ramana intr-o stare “turnabila”.
Decoratiuni din restul de ganache de cioco neagra si niste cristale rosii de zahar.

Petits fours cu ciocolata 6
Petits fours cu ciocolata 7
Petits fours cu ciocolata 8

Pretty, simple & delicious.