Blog / Lime, fructe de padure si mascarpone

Lime, fructe de padure si mascarpone

 …make a lovely threesome :)). Sa va zic si cum am aflat.

Saptamana asta am avut mari probleme in a ma decide ce sa fac pentru desertul de miercuri de pe meniul Kalitera.  M-am luat cu treaba la birou si nu mi-am pus problema ce-o sa fac pana marti. Asa ca la pauza de pranz, in continuare in pana de idei, am facut un sondaj printre colegi care nu s-a sfarsit decat cu vesnica dilema intre vanilie si ciocolata :). Pana la urma am plecat la fel de nehotarata in privinta desertului de pe meniu dar am primit un challange de la Adelina care mi-a dat tema urmatorului post de pe blog: o prajitura cu fructe de padure.

E drept ca nu e tocmai sezonul lor, dar eu aveam unele congelate in frigider care asteptau sa li se intample ceva. Si s-a intamplat. Una dintre cele mai aromate prajituri pe care le-am produs (chiar si in afara blogului). In general nu ma omor dupa prajiturile cu lamaie, fie am ceva amintiri neplacute despre arome artificiale de pe vremuri, fie I like it sweet (de fapt stiu precis ca e a doua varianta). Dar lime-ul s-ar putea sa ma fi castigat de partea lamaioaselor.

Reteta originala este de pe bbc good food UK dar mi-am permis libertati destul de mari cu ingredientele si am adaugat un topping.

Lime, fructe de padure si mascarpone 2

Mai intai am luat doua lime pe care le-am spalat si le-am ras coaja. Apoi am batut 150 g unt (adus la temperatura camerei) cu 150 g zahar. Dupa vreo 5 minute de mixat am adaugat 3 oua intregi, pe rand, amestecand bine dupa fiecare ou, pentru ca amestecul sa ramana omogen (acuma daca se intampla sa se “taie” nu e nicio tragedie si se poate drege adaugand una – doua linguri de faina).

Pasul urmator a fost sa amestec coaja de lime si sucul de la un singur lime. Am adaugat 180 g faina (amestecata in prealabil cu o lingurita de praf de copt) si 50 g migdale macinate. La urma, am pus 160 g din amestecul de fructe de padure congelate si am pus totul intr-o tava dreptunghiulara de 18 x 24 cm pe care o tapetasem inainte cu hartie de copt (daca tava e mai mare, prajitura va iesi mai subtire, dar la fel de delicioasa, doar trebuie mai multa atentie la timpul de copt pentru ca ar trebui sa fie gata mai repede).

Prajitura sta 55 de minute sau chiar o ora la cuptor, la 160 de grade si ca sa fie promovata trebuie sa treaca testul scobitoarei. Inainte sa fie gata, cam cu 15 minute, am pregatit un sirop din sucul de la al doilea lime 6 linguri de apa si 100 g zahar – pe care le-am adus la punctul de fierbere. Imediat ce am scos prajitura din cuptor am intepat-o cu o scobitoare in mai multe locuri si am imprastiat siropul fierbinte deasupra.

Am lasat-o la racit peste noapte, iar a doua zi am facut un amestec din 150 g mascarpone, 50 g smantana fermentata si 2 linguri de zahar pudra pe care le-am intins frumos peste prajitura. Prajitura asta e surprinzatoare in primul rand pentru ca e minunat de aromata de la lime si apoi pentru ca are o textura mai rough de la migdale dar are si finete de la mascarpone. Ceva pentru fiecare, mai putin pentru iubitorii de ciocolata :).