Blog / Prajitura cu castane si ciocolata

Prajitura cu castane si ciocolata

Am iubit dintotdeauna castanele. Imi aduc aminte de copilarie, cand, toamna, la coltul liceului apareau vanzatorii de castane prajite (atractia toamnei la Nasaud :)) ). Apoi, intr-o zi, mama a amestecat niste crema de ciocolata cu piure de castane pentru un tort, and I was in love.

Reteta de fata este rodul pasiunii mele pentru castane si a intamplarii – in congelatorul meu zacea de multa vreme un pachet de piure de castane, iar, pentru ca am lipsit o saptamana de acasa, nu aveam prea multe ingrediente la indemana, asa ca iata ce am incropit.

Ca intotdeauna, prajiturile mele care necesita coacere incep cu mine strigand din bucatarie “Paul, te rog, da-mi si mie drumul la cuptor!”. So, Paul a incins cuptorul la 160 de grade iar eu am pus o fasie ingusta de hartie de copt, pe fundul unei forme de chec.

Intr-o cratita am topit pe foc mic 50 g de unt cu 50 g de ciocolata (neagra, 70% cacao, dar se poate si cu 50% daca vreti sa simtiti mai tare aroma de castane). Nu e nevoie de baie de aburi, doar fiti cu ochii pe amestec pentru ca ciocolata se arde extrem de repede. Cand s-au topit, luati cratita de pe foc.
Separat am amestecat cu mixerul 250 g de piure de castane cu un ou mare, intreg, o lingura de faina si o lingura de rom (optional).  Piureul pe care il aveam eu era congelat, arata ca un pachet de unt, ambalaj auriu si scrie in maghiara pe el. Se gaseste la supermarketuri mari, pe unde sunt fructele congelate. Mai exista si varianta la borcan care se gaseste la gemuri si dulceturi.

Apoi am turnat ciocolata topita cu unt peste piureul de castane, am omogenizat, am pus amestecul in tava de chec si am nivelat cat am putut de bine. Nu e genul de prajitura care sa-si schimbe forma la copt, ci ramane cam cum ai turnat-o in tava.

15 – 20 de minute la cuptor & it was done. Este subtire  si ajunge pentru 4 portii, dar daca aveti nevoie de mai multe, dublati ingredientele si fie folositi 2 tavi de chec fie o tava patrata cu latura de 20 de cm.

Prima felie a fost testata usor calduta, cu o lingura de frisca proaspta si niste ciocolata rasa, de decor. Ceva mai tarziu o sa ies din casa, iar pe lista e o inghetata de vanilie cu care sa acompaniez prajitura diseara sau maine (daca supravietuieste).