Blog / Prajitura cu pere, martipan si ciocolata

Prajitura cu pere, martipan si ciocolata

Acum o saptamana am cedat si am recunoscut si eu ca s-a facut toamna. Intorcandu-ne de la munte, speram sa mai gasesc oameni care sa vanda mure, pe marginea drumului, numai ca toata lumea vindea pere, prune si mere asa ca, vazand cum sta treaba, am tras si noi langa o poarta, am luat o plasa de pere si ne-am vazut de drum.

Apoi, o saptamana intreaga de cate ori dadeam ochii cu ele le intrebam “ce ma fac cu voi?”. Tarta cu pere si frangipane? Minunata dar parca as baga si niste ciocolata la mijloc… Si parca as vrea ceva pentru cafeaua de dimineata… In cadrul acestor dezbateri am ajuns la prajitura de fata. Eu ma declar multumita de rezultat – martipanul vine cu aroma de migdale, perele fac prajitura mai putin uscata, iar pentru ciocolata nu cred ca trebuie sa dau explicatii.

Perele (e nevoie de doua) se pregatesc exact ca pentru tarta cu frangipane (daca sunteti precauti ca mine si puneti 3 nu o sa regretati, pentru ca iese un compot super aromat si delicios, mancat rece-rece din frigider).

Am lasat perele sa se raceasca si intre timp am pregatit restul prajiturii, pentru care am folosit reteta de Martzicake pe care am mai schimbat-o pe ici pe colo. De data asta am pus asa:

100 g martipan
100 g zahar
110 g unt moale
2 oua

50 g ciocolata neagra, topita
70 g faina
10 g cacao
1/2 lingurita praf de copt
putina sare
3-4 boabe de cardamom
Cuptorul se incalzeste la 180 de grade.
Mai intai am amestecat, cu mixerul, martipanul, untul si zaharul pana am obtinut un amestec cat mai omogen (vreo 2-3 minute), apoi am adaugat ciocolata topita, am amestecat din nou si am pus si ouale. Pentru ca perele, merele, gutuile fac casa buna cu mirodeniile, pe langa aromele cu care vin perele dupa tratamentul in sirop, am mai zdrobit 3-4 boabe de cardamom intr-un mojar si le-am adaugat la amestec.
Intr-un alt bol am amestecat faina, pudra de cacao, praful de copt si sarea. Apoi le-am pus peste restul ingredientelor si am amestecat totul cu o spatula. 
Se toarna aluatul intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt si deasupra se aranjeaza perele, taiate felii.
Am tinut prajitura 50 de minute la cuptor (testati cu scobitoarea – trebuie sa iasa curata) si dimineata ne-am bucurat de toate aromele ei minunate, la cafea.